Wat is huidige situatie rondom vogelgriep in Europa?

Het vogelgriepvirus blijft nog steeds in de landen om ons heen opduiken. Zo zijn er wederom meldingen gemaakt van nieuwe uitbraken in Duitsland, Frankrijk, Zweden en Polen. Het virus wordt zowel op commerciële bedrijven als in besmette wilde vogels vastgesteld.

Vogelgriep uitbraken in Europa

Dit zijn de meest recente vogelgriepuitbraken in Europa:

  • Volgens Duitse media zijn er wederom twee hoog pathogene vogelgriepuitbraken vastgesteld in de Duitse regio’s Oldenburg en Cloppenburg. Het betreft twee uitbraken: Een pluimveebedrijf met kippen en ook een bedrijf met kalkoenen.
  • In Frankrijk breidt de hoog pathogene vogelgriep (H5N8) zich verder uit. Er zijn rond de 350 uitbraken vastgesteld. De meeste uitbraken doen zich voor in het zuidwesten bij de Spaanse grens. In deze regio zijn veel eenden gehouden voor de productie van foie gras.
  • Aan de zuidoostelijke kust van Zweden (provincie Kalmar län) is er een legpluimveebedrijf getroffen. Hierbij is het H5N5-virus vastgesteld. Er zijn ruim 500.000 dieren geruimd.
  • In Polen is er opnieuw een kalkoenbedrijf getroffen door het H5N8-virus. Het gaat om de provincie Zachodniopomorskie in het noordwesten van Polen.

Ook zijn er nog steeds besmette wilde vogels gevonden in landen als Duitsland, Polen, Ierland en Frankrijk.

Bron: Avined