Pluimveehouder Dhollander: “Gemak van eierlift overtuigde ons meteen”

Rugklachten waren voor Monique en Peter Dhollander uit het Zeeuwse Heikant bij Hulst reden om te kijken naar een oplossing voor het handmatig stapelen van eiertrays. Het bedrijf heeft 45.000 moederdieren. “Per keer verwerken we ongeveer 35.000 eieren. Dat zijn toch 190 stapels die je versjouwt. Nu doen we dat met een knopje.”

Monique Dhollander wist niet van het bestaan van de Smolenaers-eierlift af. Tot ze in januari op internet ging kijken. “We verwerken veel eieren voor export op karton. Ik kreeg toch wat rugklachten en ging daarom nadenken over minder en lichter werk. Dan ga je googlen en kom je op internet zo’n eierlift tegen. Dat had ik nog nooit gezien.”

Uitblinker in eenvoud

De eierlift van Smolenaers is zo ontworpen dat zonder fysieke inspanning de stapels eieren op pallets worden geplaatst. De gebruiker houdt de regie op het stapelen, waardoor de kwaliteit van de eieren beter is gewaarborgd dan bijvoorbeeld met een robot. Een palletlift is overbodig. “De werking is enorm simpel. Je drukt de knop naar beneden en met de rails ga je twee kanten op. Het kan niet misgaan.”

De Zeeuwse pluimveehouders namen contact op met Frans Smolenaers en op basis van zijn verhaal, de filmpjes op de website en de gunstige prijs hebben ze de knoop meteen doorgehakt. Twee weken later nam Monique Dhollander de eierlift in gebruik. “Dat is razendsnel gegaan. We hebben foto’s gemaakt van de ruimte en de hoogte van het plafond. Op een zaterdag zijn rails aan het plafond gemonteerd en daarna was het zo klaar.”

Eierlift op maat

Smolenaers maakt de eierliften op maat en daardoor is er voor iedere ruimte een passende oplossing. Bij Dhollander werkte het concept meteen feilloos. “Dat kun je je niet voorstellen, maar zo’n eierlift is enorm handig.” Inmiddels werkt op het bedrijf ook een personeelslid, die Monique Dhollander bijstaat. “Ik doe in principe het sorteren en het personeel werkt met de eierlift”, legt ze uit, “Maar eerlijk is eerlijk ook mijn dochter van twaalf kan er mee werken. Dat geeft het gemak van de eierlift wel aan.”

Een volgende stap zou het automatiseren van de pallets kunnen zijn. “Maar dat is in onze situatie en met onze omvang niet nodig.”

Tweehonderdste eierlift verkocht

Het verhaal van Pluimveebedrijf Dhollander in Heikant past in de ontwikkeling van de Smolenaers Eierlift. Inmiddels is de tweehonderdste eierlift bij familie Grielhl in Meppen geïnstalleerd. Niet geheel toevallig in Duitsland, vertelt Frans Smolenaers. “Bij onze oosterburen worden er allemaal biologische stallen gebouwd. Dat stuwt de vraag naar onze eierliften enorm. In korte tijd hebben we er meerdere over de grens gemonteerd.”

In het geval van Griehl is heeft Big Dutchman-dealer Tobias Wôhrman de eierlift geleverd. Zodra de afstand meer dan driehonderd kilometer van Nederweert is, de locatie van Smolenaers, gaat installatie en montage namelijk meestal via stalinrichters. “Zij verkopen de eierlift zelf door en installeren het geheel”, legt hij uit.

Kijk voor meer informatie op Smolenaerseierliften.nl of bel met +31 495 631311

eierlift

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.