Corona-uitbraak in Duitse kalkoenslachterij

Ruim 1.100 medewerkers van een kalkoenslachterij in Duitsland worden op het coronavirus getest, omdat bij 23 medewewerkers het virus is vastgesteld. 

Coronauitbraak kalkoenslachterij

De uitbraak in de kalkoenslachterij in Wildeshausen, Duitsland, volgde kort nadat in twee steden in de regio Noordrein Westafelen een regionale lock-down was aangekondigd. De aanleiding was de vasstelling van het coronavirus bij de slachterij Tönnies.

Testen medewerkers

Het testen van de medewerkers wordt zo snel mogelijk uitgevoerd. Op dit moment zijn er ongeveer 150 mensen getraceerd die in contact zijn geweest met de besmette medewerkers. De testresulaten worden a.s. woensdag verwacht.

Ventilatiesysteem Tönnies bron van verspreiding

De vaststelling dat het ventilatiesysteem aan de bron ligt van de massale corona-uitbraak bij het slachthuis van Tönnies in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, werpt ook vragen op over de ventilatiesystemen bij ons. Viroloog Marc Van Ranst vindt dat er meer moet ingezet worden op een goede ventilatie, niet alleen in slachthuizen maar ook in supermarkten. Volgens de Federatie van het Belgisch Vlees (FEBEV) is er in slachthuizen al strenge controle op de luchtstromen, maar is het niet zo eenvoudig om de bestaande systemen aan te passen.

Het waren Duitse onderzoekers en virologen, in nauw contact met het Robert Koch-instituut, die concludeerden dat de rol van het ventilatiesysteem bij Tönnies groter was dan aanvankelijk gedacht bij de corona-uitbraak. In de Tönnies-vestiging in het district Gütersloh bleken immers meer dan 1.500 werknemers van de in totaal 6.500 werknemers besmet met het virus. Dat zorgde ervoor dat het district opnieuw in lockdown ging. Recent raakte bekend dat die lockdown nog verlengd wordt met een week, dus tot 7 juli.

Bron: HLN en VILT.be